Marin Sorescu si chipul copilariei. Despre imaginatie, povesti, lume in format mic si mare in volumul Unde fugim de-acasa?

Marin Sorescu, Unde fugim de-acasa? Ilustratii de Ágnes Keszeg

Editura Arthur, 2013, 128p. Volumul a fost publicat prima data in 1967

 

Mi-a placut intotdeauna Marin Sorescu dramaturgul; a fost insa o surpriza, citind Unde fugim de-acasa?, sa-i descopar jocurile de limbaj si viziunea asupra copilariei intr-un volum care este pentru copii in aceeasi masura in care se adreseaza si adultilor. Creand un mix de proza cu poezie, Sorescu propune o dezbatera haioasa, pe alocuri ironica, pe marginea ideii de explorare prin fantezie.

Nu am avut volumul copil fiind, nu l-am citit nici mai tarziu, nu stiu cum arata editia din ’67, dar varianta 2013, este o desfatare vizuala datorita ilustratiilor lui Ágnes Keszeg, un artist din Cluj cu un portofoliu impresionant ce include ilustratii pentru carti de copii, papusi din portelan, concepte creative pentru marile reviste de fashion din lume.

Sorescu si Keszeg propun asadar un joc de imaginatie, al carui scop este de fapt cunoasterea.

Da-ne, soare, zilnic papucul tau cald sa putem iesi pe asfalt. Ca atunci cand nu trec masini, noi desenam pe el gaini. Gaini maiestre, ale caror oua nu se sterg cand ploua. Ba, din contra, din ele, clocite bine, ies copaci, veverite si albine… In noi, in fiecare, sforaie netrezit un pictor foarte mare.

Cu pasi marunti, din aproape in aproape, calauza poarta cititorul catre lumi necunoscute, tot mai indepartate. De la asfaltul din fata casei, se poposeste la circ, unde programul e nemaipomenit (Din coafura unei doamne frumoase a scos doua broaste-testoase, iar din sufletul unui vecin a pescuit un rechin), apoi la zoo, care e de fapt un fel de magazin de jucarii, ajungandu-se apoi pe stadion, unde jucatorii par a juca baba oarba.

2-scamatorii-scamatorii-scamatorii_34x22cm

3-la-gradina-zoologica-2_34x22cm

Urmeaza calatorii la mare, la munte, in Delta Dunarii si la cei doi poli. Pentru ca orice initere presupune explorarea de spatii greu accesibile, lista lui Sorescu include si miezul pamantului, de unde incep toate lucrurile (Ciuruit e acest glob ca un ou, dar la mijloc parca e nou), Luna, pe care copiii o pot insufleti usor daca se gandesc putin, si apoi o poveste, cu primejdii, dar cu sansa de a da peste Zana Zorilor.

8-de-a-delta-dunarii_34x22cm11-la-polul-nord_34x22cm

Fiecare calatorie e insotita de explicatii sugubete, care sa trezeasca interesul si care demonstreaza ca mirarile si cautarile din copilarie vor defini identitatea omului de mai tarziu. Caci fara mirare, nu prea mai e nimic de facut.

Batranetea incepe, asadar, odata cu vaitatul. Iata-ne intr-o lume fermecata, pe langa care orice poveste pare seaca si adevarata. Din copii am devenit dintr-odata mosi si stramosi si purtam galosi. Am vazut in viata atat de multe, incat, ca sa nu le uitam, ne-am facut noduri in ridurile de pe frunte. Vasazica, soarele acolo apune si dincolo rasare, iar apa curge numai de la deal la vale. Am invatat ghinionul nostrum pe branci, de cand eram tanci. De-aia la toate lucrurile rele sau bune putem da acum din cap cu inteleciune.

Copyright ilustratii Ágnes Keszeg
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s